torstai 31. toukokuuta 2012

Kesähattuja

Pikaisesti vain päivitys lierihattukokeiluista.
Eli piirsin tytön hyvänmallisesta hatusta kaavan; lakiosa on ihan ympyrä, sivukappale suorakaiteen muotoinen pala ja lieri koostuu kahdesta palasta.


Kuminauha takana, saumanvaraan ommeltu. Pysyy siis hyvin päässä oikeassa kohdassa, eikä tule silmille.


Pojalle suurensin samasta kaavasta. Vähän tuli liikaa korkeutta tuohon sivukappaleeseen, sentti tai parikin voisi ottaa pois ja lierin ulkoreunaa voisi pidentää.



Lierin sopiva jämäkkyys on hakusessa myös, tytön lakkiin laitoin tukikankaat päälliseen ja vuoriin ja ajelin useamman tikkauksen. Pojan lakissa tukikangas vain päällisessä ja vain yksi tikkaus. Sopiva jämäkkyys olisi jotain näiden väliltä.
Vähän siis hiomista vielä :-)

maanantai 28. toukokuuta 2012

Huppareita

Lapsille hupparit kesäksi. Paljon samanlaista, mutta silti erilaiset. Molemmissa ohutta collegea, vuoritus vain hupussa.
Miksi näitä kieroja kankaita sattuu nyt minulle useampia? Kankaan ja kaavojen asettelu vei melkein yhtä paljon aikaa kuin itse ompelu. Varsinkin pallokangas oli niin hankala, huoh... Kärsivällisyys loppui, hupun leikkauksessa annoin jo vähän periksi.



Vaihtelun vuoksi kokeilin kenno-ompeleita taskuihin ja helmaan, kummassakin vähän erilainen ommel. Sen vaikeus oli helman sivusaumojen ylityksissä kun meinaa tulla lyhyempiä pistoja paksumman kohdan edessä. Vaatisi vähän harjoitusta, jotta saisi siistimmät saumanylitykset. Mutta taskujen kiinnitys onnistui hyvin, tuo vähän lisää ilmettä vaatteeseen tuollainen koristeommel.
Hidastahan tuommoinen eessuntaassun -ommel on surruutella, helmakäännettä tehdessä ehtii hyvin suunnitella vaikkapa viikon ruokalistan ;-)


Ihan ei mätsää tuo keltaisen sävy tähdissä ja raidoissa, mutta kun visio näistä oli jo niin vahva, en voinut enää alkaa miettimään muutakaan :-)


Kangas: Ixat, raitatrikoo Löytö-Pala
Kaava: Pistache Chocolate, Ottobre 4/2009
Koko: 116cm
Kaavamuutokset: Huppu muokattu kolmeosaiseksi


Kangas: Ixat, raitatrikoo Löytö-Pala
Kaava: Oma sovellus
Koko: 92cm

Uusimmassa Ottobressa olisi ollut vastaavanlainen hupparikaava kuin tämä neitin huppari, mutta vähemmällä piirtelyllä ja mittomisella pääsin kun muokkasin jo hyväksi todetuista kaavoista.

tiistai 22. toukokuuta 2012

Kraka ja kestoprässit

Pojalle vähän siistimpää vaatetta kevätjuhliin!
 
 
Ihastuin tuohon Let It Be -kaavaan tehdessäni tytölle paitoja (täällä) niin että piirsin pojankin koossa sen. Pituuttahan tuohon saa laittaa reilummin, mutta muuten oikein hyvä kaava.
Löysin Löytö-Palasta tosi hyvälaatuista elastaanitrikoota (pakalla, olikohan hintaa vain 8,95€/m!) jolla uskaltauduin kokeilemaan myös pääntien kanttausta ja onnistui hyvin. On tosiaan napakkaa, (sopivan) paksua, joustavaa, mutta hyvin palautuvaa, trikoota. Kävin vain pikapikaa hakemassa tuon luonnonvalkoisen ja nyt harmittaa kun en katsonut oliko samaa laatua muissa väreissä. 
Kravatti applikoitu pilkullisesta puuvillasta. Vähän lyhyt on tämä kraka =)

Miehelle kun esittelin että tässä on juhlapaita pojalle niin hän kysyi että "on kai tuo joku vitsi?" 
Mutta minä tykkään!
 
 
 
Kankaat: Löytö-Palasta
Kaava: Let It Be lyhythihaisena, kraka samasta ohjeesta, Ottobre 6/2010
Koko: 116cm
Kaavamuutokset: Helman pituus koosta 128cm
 
 
Tällä kaavalla tein jo aiemmin yhdet housut ja niistä tuli ihan lempparit meillä. Vaikka aluksi näyttivät oudoilta, kai sitä tottui noihin kapeampiinkin lahkeisiin. Nyt ajelin tuollaisella siksakin tapaisella kuminauhan kiinni ja jätin ne reisitaskut ja valehalkion pois.
Lahkeisiin kokeilin ommella nuo kestoprässit. Vähän niiden paikka mietitytti että mihin ne oikeastaan kuuluu; Päädyin laittamaan keskeltä lahkeensuuta lankasuoraa ylös. Luulisin että ovat oikeassa paikassa =)
 
 
Handmade Unique Item -saumamerkki Royal-tuotteelta
Kangas: ruskeaa velouria Myllymuksuilta
Kaava: All-time Favorite, Ottobre 1/2012
Koko: 116cm

Sovituskuvat ei edelleenkään kiinnosta poikaa yhtään...


sunnuntai 20. toukokuuta 2012

Flower Power

Jostain tuli idea tällaiseen settiin =)



Paitaan on applikoitu kukkanen hamekankaasta ja kukkien värit toistuu pinkissä trikoossa ja turkooseissa resoreissa.

Tosi pientä kokoa tämä Hoops, tein meijän 86/92 -kokoiselle neidille 104 -kokoisen paidan ja koko on aika just. Pituus on hyvä, housujen kanssa parempi ehkä. Hame tulisi paremmin esille vähän lyhyemmän paidan kanssa. Mutta toisaalta, en tykkää lyhyistä paidoista, joissa selkä vilkkuu aina kumartuessa.
Framilonia en taaskaan käyttänyt, vaan saumurista diffi kaakkoon, hiha alla, paitakappaletta vähän kun nostaa, rypyttyy hyvin.
Hihansuihin laitoin kanttauksen sijaan leveämmän, napakan resorin. Pussitus tulee näin mielestäni paremmin esille.


Kaava: Hoops, Ottobre 3/2012
Koko: 104cm (todellinen noin 92cm)
Kaavamuutokset: Pääntietä pienemmäksi, hihansuihin leveämmät resorit



Puuvillahame on tehty Aenon ohjeella. Pienensin mutu-tuntumalla siten, että sain korkeuteen täydet kukkarivit. Valmiin hameen mitat: yläosa 10x58cm, alaosa 20x98cm (lähinnä itselleni muistiin, sillä näitä tulee varmasti tehtyä lisää)


Tykkään!


keskiviikko 16. toukokuuta 2012

Paitaa napeilla ja nepeillä

Tytöllä on ollut pulaa peruspaidoista. Tulee enemmän ommeltua tunikaa ja muuta tyttömäistä hänelle ja peruspaidat jää tekemättä. Joten nyt sitten kolme heti kerralla, josko näillä alkuun =)



Ihan perusperuspaitoja en malttanut tehdä vaan pientä koristusta kaikissa.
Resorien värit valitsin valkoista vältellen, ei pysy meillä valkoiset valkoisina tuossa ruoan kulkumatkalla.
Ja olen tyytyväinen valintoihin, piristää kummasti paitoja.

Palloja valehalkioilla. Halkiot on ommeltu umpeen ja napit vain koristuksena.




Sydämiä nappilistalla (Kam-nepit Sampsukasta, väri aqua, itselle muistiin!)
Ja kyllä, sen nappilistakappaleen VOI tehdä resorista, nyt on testattu!
Tuo sydänjersey oli kyllä harvinaisen itsepintainen suoristettava, venyttelin ristiin ja höyryttelin ja kaikkea ja siltikään ei meinannut kuviot kohdata. Jos vaakarivit laittoi kohdilleen, pystyrivit heitti vaikka kuinka paljon. Joten saa nähdä alkaako kiertämään pesun jälkeen.



Kangas: Sydän Metsolasta, pallot Michas Stoffeckelta, auringonkeltainen ja vaalea turkoosi resori Sampsukasta (violetin alkuperää en muista)
Kaava: Let It Be, Ottobre 6/2010
Koko: 92cm
Kaavamuutokset: Helman pituus koosta 104cm






Ja ai että voi napin kiinnitys olla helppoa! Sain tämän napinkiinnitysjalan jo joulupukilta, mutta en ole vielä kunnolla testannut kun ei ole tullut nappivaatteita tehtyä.
Napinkiinnitysohjelma koneesta päälle, tikinleveys kohdilleen, kaasua ja se on siinä! Kone päättelee langat ja pysähtyy kun on valmis. Ihanan helppoa ja vaivatonta ;-)



Tähän kun vielä lisätään tuo napinläpiautomatiikka niin ihmettelen itsekkin miksi en tee enemmän napillisia vaatteita =)



P.S. Tyttö olisi mielellään sovitellut kaikki paidat kerralla, päällekkäin :-)


maanantai 14. toukokuuta 2012

Äitienpäivä

Äitienpäivä alkoi meillä normaalia herkullisemmalla aamiaisella, joka oli katettu pöytään kun minut herätettiin. Kakun leipomisella en ole viitsinyt miestäni kiusata, kun tiedän ettei hän siitä hommasta niin välitä. Ja minähän leivon itse kyllä enemmän kuin mielelläni. Hoitukoon tämä kakutus nyt sitten näin kunnes lapset ovat tarpeeksi isoja selvitäkseen siitä itse.


Kinuski-vadelmakakkua Kinuskikissan ohjeilla. Minun suosikkini, kinuskitäyte, tällä kertaa vadelmien kanssa, sekä kinuskikuorrutus. Ja tämä oli kyllä niin herkkua, slurps :-p

No jos sitten niihin ompeluihin, äitini sai tällaisen kesäkassin:

Kangas: Ikeasta, vuori Löytö-Palasta
Kaava: Ottobre 3/2003

Sisällä kännykkätaskua ja vetoketjutaskua, kiinnityksenä magneettinappi (kierrätetty vanhasta laukusta).
En hahmottanut laukkua ja erityisesti miten nuo olkaimet tulee ennen kuin aloin kasaamaan sitä. En tajunnut että tuo vuorikangas tulee näkyviin tuonne olkaimen alapuoleksi. Jos olisin tajunnut sen, olisin valinnut toisenlaisen kankaan. Toisaalta, eipä se tuolta paljon näy kun laukku on olalla tai kädessä.
Tein orjallisesti ohjeen mukaan, niin kuin aina kun ommeltava on uutta minulle. Seuraavaan tajuan silitellä saumoja jo ulkokaaren ompelun jälkeen jne.
Ja tuo magneettinappi, joka on aivan reunassa, aiheutti sen, ettei viimeistä tikkausta päässyt ompelemaan normaalisti. Vaan hoksasimpa vaihtaa vetoketjupaininjalan ja sain tikattua tuonkin magneetin kohdan.


Lasten kanssa sitten tehtiin eväs-/kauppakassi mummolle.
Ei tullut ihan alkuperäisen suunnitelman mukainen. Tarkoitus oli tehdä tämä sillä tulostettavalla ja silitettävällä paperilla vaan eipäs se tarttunutkaan kankaaseen kunnolla. Ja poika oli jo piirtänyt niin hienot kuvat, jotka skannasimme koneelle. Meni sitten eka versio roskiin ja värivalikoima yksivärisissä puuvilloissa ei ollut kovin monipuolinen (minun kangaskaapillani siis) mutta tämä vaalean sinivihreä oli paras niistä. Kangastusseilla lapset (tai esikoinen pääasiassa) sitten piirsivät ja kirjoittivat.



Silityksen tarpeessahan tämä(kin) kassi olisi =)
Ja nytpäs minulla onkin uusi silitysrauta (kovasti toivottu ja odotettu äitienpäivälahja)!!
Vielä en ole ehtinyt kokeilemaan, mutta varmasti paljon parempi kuin entinen, joka höyryn päälle laittaessa äänteli ssshhhssshhh.... PUF......ssshhsshhhsss...PUF ja aina tuon PUF-äänen kohdalla sylkäisi vähän vettä ulos. Höyryä ei juurikaan.
Nyt siis ruttujen pitäisi oieta! Ja ei, en mä edelleenkään mitään vaatteita ala enempiä silittelemään, sen minkä ompeluissa tarvitsee :D Tai eihän sitä tiedä kuinka tässä vielä innostuu silittämään kun on toimiva rautakin!
Sain myös uuden hihalaudan. Tyttö ratsasti edellisellä, eikä se tietenkään katkeamatta moista kestänyt =)


Kuulin muuten, että kuvien tila blogissa on rajallinen. Olin onnistunut täyttämään 40% tilasta tässä puolen vuoden aikana =) Nyt olen pienentänyt kuvien kokoa osaan vanhoista kuvista, hirveä urakka kun se ohjelma on niin hidas aukeamaan ja yksitellen pitää tehdä. Jatkossa tietenkin helpompaa kun pienennyksen tekee aina kun käsittelee kuvan. Pidemmän sivun leveys on nyt 600px. Vaihdoin myös isommaksi tämän postauksen kuvat, pitää testailla mikä olisi hyvä.

sunnuntai 6. toukokuuta 2012

Nuken rattaiden uusi look

Tytön joululahjaksi saamat nuken rattaat eivät kauaa kestäneet kun istuinosa, siis se kangas, alkoi ratkeilla ja kiinnitykset irtoilivat. Jonkin aikaa jo ovat tuolla odottaneet korjausta/uuden ompelua jotta pääsisivät taas leikkeihin mukaan. Nyt kun saumuri oli huollossa sen hyppytikkiongelman vuoksi (ja kävi muuten kaksi kertaa ennen kuin tuli kuntoon, kaikkea sieltä on nyt säädetty, toivottavasti toimii taas pitkään) oli hyvä hetki kaivaa pelkällä ompelukoneella tehtävät hommat esiin.



Sen mitä vanhasta istuinosasta oli vielä jäljellä, purin ja sen mukaan leikkelin uudet. Päällinen on ohuempaa puuvillaa ja takana sitten vähän vahvempaa, ympäriinsä vinonauhalla kantattu ja vyöt tuota paksumpaa puuvillaa, kiinnitys kam-nepeillä.



Ylhäällä on kiinnityksenä kuminauhalenkit.



Alhaalla tuommoiset aukot, mihin rungon putket työnnetään sisälle.



Ilahduttavaa, että uusia lukijoitakin tulee tasaiseen tahtiin. Tämän vuoden aikana lukijamäärä taitaa olla viisinkertaistunut ;-)  Tervetuloa mukaan!