maanantai 30. huhtikuuta 2012

Kevätsiivousta ja hyppytikkiä

Kevätsiivoukseenhan kuuluu oleellisesti myös kangaskaapin siivousta, eikö? Ja siitä seuraa sitten ompelua eli siivoukseen liittyy sekin ;) On tilkkuja ja on tilkkuja, pienimmät tilkkulaatikossa ja sitten on niitä pipopaloja, hihapaloja ja mitälie-paloja, joista piti alkaa jalostamaan jotain. Tavoitteena saada kankaat mahtumaan kaappiin.


Aloitin tiskiräteistä, joita ystäväni pyysi minulta lisää. Heille meni näitä joululahjaksi ja hänen miehensä (!)oli erityisen tykästynyt niihin.

Mutta voihan hyppytikki!


Jostain syystä vasen neulalanka ei nappaa yläsiepparilankaa aina. Eikä ongelma ole vain kaarteissa vaan ihan keskellä suoraa kuten kuvassa näkyy. Tein kaikki temput, uudet neulat, langoituksien tarkistus jne ja aina välissä kokeilin (trikoolle), toimii! Rätit paininjalan alle ja aina sama hyppely jatkuu. Vaihdoin bambut toisinpäin, frotee päälle, hyppytikkien määrä väheni ja kun vaihdoin väriä valkoisiin, tadaa! Toimii täysin. Ja palasin välillä pinkkien pariin ja ei toimi :/ Melkoisen naisellisen oikukkaita piirteitä tuossa saumurissa. Vaan olenpa kuullut toisten saumureita jopa niin rantuiksi, että musta trikoo (olikohan interlock) ei kelpaa, noin rasistiseksi minun Berninani ei onneksi ole vielä heittäytynyt.
Nyt testaan vielä toisenmerkkiset neulat kunhan niitä saan ja jos ei ala hypyt katoamaan, on kai se vietävä huoltoon. Olisko niissä ajoituksissa (vai mitä ne on) taas vikaa...

No tällaisia rättejä kuitenkin tuli, vaaleat ystävälle ja pinkit jää meille. Nuo valkoiset pyörylät on hikirannekkeet pojalle. Kova poika hikoilemaan ja liikkumaan niin saapi sitten välillä pyyhkäistä :-)


Ja sitten niihin pipoihin (joihin kyllä niihinkin muutamaan tuli hyppytikkiä :/)
Peruspipoja lapsille, panda ja sydänauto yksinkertaisia ja kirahvi käännettävä, toisellä puolella ruskea tähti.



Sitten pandasta neliöpipo, punainen sydän Lucovica -kaavakokeilu (Ottobre 4/2011) ja Pikku Piltin ohjeella pilvi tytölle ja ruiskukka minulle



Tässä se Lucovica, muokkausta vaatisi tuo kaava, syvyyttä lisää ja lakikaaret alkamaan alempaa ja jyrkemmin, nyt jää tuommoiset tyhjät pussit tuonne ylös.


Ja ruiskukasta sovituskuvaa, ihan kiva, vähän erilainen malli! Näitä tulee varmasti meille lisääkin.


Näyttää päältä siis tältä:




Sitten lisää aikuisten pipoja, yksinkertaisia nekin kaikki, kaksoisneulalla ommeltu käänne paitsi toisessa sydänpipossa kantattu reuna.



Minä tykkään että pipo menee reilusti korville ja mies taas matalammasta eli hänelle turkoosi tähti ja varalta tein myös yksivärisen ruskean jos ei tähdet sytytä.



Ai niin, yksi pipo vielä ;) Bulldogista korvapipo. Piti tulla pienempään päähän, mutta tein liian ison, joten päätyi omalle pojalle.


Ja ei, ei nää kaikki pipot meille jää sentään, osan annan pois :-)


Kankaat on peräisin:
-Kirahvi: Royal-tuote
-Panda, bulldog ja sydänautot: Ikasyr
-Violetti ja punainen sydän, ruiskukka sekä turkoosi tähti: Metsola
-Ruskea tähti: JNY
-Ananas: Löytö-Pala
-Violetti pilvi: Kangas-Malla
-Bambut: Myllymuksut


Ja niitä mittoja itselleni muistiin:
-Bulldog-neliö: korkeus 18cm, ympärys 49cm.
-Panda-neliö: korkeus 16,5cm, ympärys 42cm, kapenee ylöspäin missä 40cm
-Violetti pilvi: korkeus 20,5cm, ympärys 44,5cm
-Ruiskukka: korkeus 23cm, ympärys 52cm

Noissa peruspipoissa mulla on muuten tasan kaksi kaavaa käytössä, saumanvaroilla pelaamalla niillä tekee 1-vuotiaasta aikuisen kokoon asti.

P.S. Ei ne kankaat vieläkään mahdu sinne kaappiin =D

lauantai 28. huhtikuuta 2012

Tunikoita minulle!

Kesävaatteita itselle! Olen ihan innoissani kun olen uskaltautunut ompelemaan myös itselleni enemmän :-)
Kävin penkomassa Löytö-Palassa ja mukaan lähti muutama ei-niin-perinteistä-minun-tyyliäni -kangas. Lähestyvä kesäkö se laittaa haluamaan enemmän värejä ja kuvioita, pois siltä mukavuusalueelta (=musta, harmaa, ruskea ja yksivärisenä mieluiten)?

Ensin hyväksi todetulla kaavalla (Violet Rose nro1 täällä)  tunika. Samoilla kaavan muokkauksilla kuin aiempikin versio. Tämä on kyllä kiva malli, tykkään!
Kangas: Löytö-Palasta
Kaava: Violet Rose, Ottobre 5/2011
Koko: 38
Kaavamuutokset: Takahelmasta rypytykset pois, etu- ja takahelmaa kavennettu ja pidennetty

Toinen tunika uutta kaavaa kokeillen. Reippaasti sai kavennella, malli olisi melkoinen teltta sellaisenaan. Tuon pääntien kanssa sai miettiä ihan tosissaan, en meinannut ymmärtää millään miten se tehdään. Olin jo neulannut yhtenä iltana sen, enkä onneksi ommellut vielä. Yöllä sitten yhtäkkiä tajusin! Eli joskus kannattaa se yön yli miettiminen. Ja se juju mitä en hoksannut, oli siinä että koko homma käännettiin oikealle kaitaleen kiinnittämisen jälkeen eikä siis tule pääntien nurjalle ollenkaan. Joskus ei vain sytytä :-)
Tämäkin ihan ok malli. Oikeat hihat olisi enemmän mieleeni ja takaosan rypytyksiä mietin myös jos vielä toisen tällä kaavalla teen. Kankaasta en vielä oikein, hmm.. tiedä onko tää ihan seepra vai ihan kiva, vaatii ainakin totuttelua :-)



Kangas: Löytö-Palasta
Kaava: Beverley-tunika, Ottobre 2/2012
Kaavamuutokset: Pienin koko (34) ja siitä vielä pois etu- ja takahelmasta kummastakin 8cm leveydestä. Helmakappaleet leikattu "normaalisti" (ohjeessa poikittain)

keskiviikko 25. huhtikuuta 2012

Dino

Tänä vuonna vappukarnevaaleihin lähtee tällainen dino



Idea on kopioitu tästä Unikuun tekemästä dinosta.
Aluksi ajattelin sellaista yksinkertaisempaa ratkaisua missä (litteät) piikit ommellaan sauman väliin, mutta nähtyäni tuon Unikuun dinon, piti minunkin tehdä nuo pulleammat piikit :-)






Häntä on leveällä kuminauhalla kiinni, täytteenä vanua.
Turkoosi college on Löytö-Palasta ja piikit Royal-tuotteen limeä trikoota ommeltuna peiton kanssa yhteen. Piikkien kiinnittämisen tein käsin ommellen.
Hupparin kaavana Pistache Chocolate (Ottobre 4/2009) koossa 116cm vähän leventäen jotta menee ulkovaatteiden päällekkin. Huppu muokattu paremmin istuvaksi kolmiosaiseksi ja hupun reunassa Framilonia.







maanantai 23. huhtikuuta 2012

Lippapipo kesäksi

Tässä pitkään keskeneräisenä ollut pipo, joka valmistuisi illassa jos osaisi virkata lipan. Niin JOS osaisi.
Neljä kertaa taisin purkaa ja sitten aloin kaivamaan ohjetta lippaan :-) Ja johan tuli nopsaan valmista!


Lanka: Novita Miami
Kulutus: 37g
Virkkuukoukku: 4,5mm



Tuo ihana kukkamekko on kirpparilöytöjä vuoden takaa, onneksi on tälle kesälle sopiva!





keskiviikko 18. huhtikuuta 2012

Singoallaa

Toissapäivänä postilaatikkoon tupsahti uusi Ottobre ja siellähän niitä nyt oli, singoalla-kaavoja, mitä olen kaipaillut. Tai ei vieläkään suoraan Sitä mitä olen kaivannut. Mutta jotain mistä pystyi helposti muokkaamaan tällaisen yksinkertaisen trikooversion.
 
Kangas: Kruunuinterlock Michas Stoffecke
Kaava: Kokeshi Doll, Ottobre 3/2012
Koko: 92cm
Kaavamuutokset: Etukappaleen taitteelta pois 3,5cm (eli 7cm kavennus)

Muokkauksia oli vaikea miettiä, kun hirveän leveältähän tämä kaavana näyttää eikä tuosta pääntien koostakaan oikein osannut arvioida mitään. Katsoin sitten vain, että raglansauman pituus olisi sama kuin aiemmin tekemässäni Dreamland-tunikassa, kavensin etukappaleen samanlevyiseksi kuin takakappale ja loput annoin mennä. Vasta kun kuminauhat oli pujoteltu, näin minkä kokoinen tuli. Ihan hyvä. Leveyttä on aika reilusti, kuten tähän sopiikin. On varmasti mukava asuste kesällä.
Nyt on sitten jotain minkä pohjalta voi seuraavaa muokata :-)
P.S. Miksihän kuvat näyttää nyt tässä niin rakeisilta ja huonoilta. Kun avaan, niin näkyy ihan hyvänä. Toivottavasti blogissa näkyy parempina.
 

maanantai 16. huhtikuuta 2012

Hupparia tunikamallissa

Piti tehdä tytölle kesäksi velourhuppari viileämmille ilmoille takin virkaa toimittamaan. Kaavojenpiirtovaiheessa suunnitelmat alkoivatkin elää.
Muutin helmaa tunikamalliseksi...
 
 
Tuli kokovuori...

 
Tuli napituskaitaletta ja kam-nepit...

 
Ja tuli taskut...
 
 
Kaikki saumat on piilossa. Helmakäänteen jos olisi jotenkin toisella lailla toteuttanut, tätähän voisi pitää kummin päin vain. Tai voisi kai nytkin, jos velourpätkä helmassa ei häiritsisi :-) Nepithän toimii kumminkin päin kuitenkin.
 
 
Kooltaan ja malliltaan tämä on sellainen, että menee varmasti pitkään.
 
 
 
 
 
Kangas: Pilvivelour JNY:ltä, sydäninterlock Metsolasta
Kaava: Mäyrä-hupparin pohjalta (reilusti) muokattu, Ottobre 4/2010
Taskut Slouchy Cardi -takista, Ottobre 4/2011
Koko: 92cm

perjantai 13. huhtikuuta 2012

Kääntöpipoja ja Pipoja

Kääntöpipoja lapsille, pojalle lipallinen angry birds ja tytölle omppu-pallo.
Ihan omalla kaavalla ja ohjeella, testaillen mihin se kääntöaukko olisi paras sijoittaa. Lippapipossa se on kt-kohdalla, omppupallo-pipossa lakisaumassa. Käsin sitten ompelin aukot kiinni. Paremmaksi totesin tuon keskellä takana olevan aukon ja sen sulkemisenhan voisi hyvin tehdä koneellakin.


Angry Birds -kangas tuli kaupanpäällisenä Ixat:lta tilatessani muutamaa muuta kangasta. Poika sitten heti siitä halusi jotain itselle (ei hän edes varmaan tiedä mitä ne ällipöötsit on, mutta kun muilla pojilla on nähnyt...) Toinen puoli punainen.

Tytölle omppu...

ja toisella puolella palloja. Tästä tulee ihan kärpässieni mieleen...




Nämä neulotut pipot lähtevät lämmittämään muutaman Jorvissa syntyvän vauvelin päätä. Tästä projektista lisää täällä Iltalehden jutussa.
Näihin meni BabyMerinon jämät, katsotaan innostunko vielä neulomaan lisääkin.

 

Lanka: Drops BabyMerino
Kulutus: 64g eli noin 16g/pipo
Puikot: 3mm

Lisätäänpä loppuun vielä pojalle Nallesta virkkaamani kaulaliina, kooltaan noin 12x185cm. Hän on siis suuri Kärppä-fani ja pipo sekä fanipaita löytyi jo, mutta kaulaliina uupui. Tälle kaudelle kaulaliina ehti olla vain yhden pelin verran käytössä, mutta ensi syksynä sitten lisää pelejä taas :-)

lauantai 7. huhtikuuta 2012

Takki

Välillä vähän isompaa projektia, Takki Taskuilla nimittäin. Yhden takin olen aiemmin ommellut, tällaisia taskuja en ikinä. Eli haastetta riitti ja uutta tuli opittua (joo, myös kantapään eli ratkojan kautta).



Olen tätä takkia ajatellen katsellut pidempään jo puuvilloja sillä silmällä, mutta sopivaa kangasta ei ole tullut vastaan. Sitten muistin, että meillähän olis nämä dinoverhot ja eikun leikkaamaan. 33 palasta pöydällä leikattuna hetken jo puhalsin ja mietin tulikohan nyt vähän liikaa haastetta, mutta niin ne palaset vaan alkoivat löytää paikkansa Tosimummon loistavaa takkiopastusta apuna käyttäen.
 

 
Toisessa hihassa on vetoketjutasku. Eihän neljävuotias paljon rahaa ja avaimia kuljettele mukanaan, mutta silloin harvoin kun niitä on, on vetoketju paikallaan.
 
 
Ja edessä sitten kaitaletaskut nepeillä:
 
 
Ja takaa näyttää tälle: 




 
Kangas: Dinokangas verhoista, vuorin fleece sekä resorit Kangastukusta
Kaava: Kurre-hupparista muokattu, Ottobre 4/2010
Samasta lehdestä löytyy myös kuvitetut ohjeet kaitaletaskujen tekoon.
Koko:122cm
Kaavamuutokset: Pituutta lisää 5cm
 
 
 
Olat olisi saaneet olla vähän kapeammat ja huppu isompi, mutta kauppa- ja kylästelytakiksihan tämä tulee, joten varsinaista tarvetta hupulle ei varmaan tule, eli ei se haitanne. Muuten takin koko on ihan hyvä.
Monessa kohtaa se Oman Käden Jälki näkyy, eikä tässä ammattilaisia ollakkaan, mutta kaiken kaikkiaan olen kuitenkin tyytyväinen takkiin. Ikävä kyllä pojasta ei voi sanoa samaa :-( Poikahan ei yhtään tykkää olla mannekiinina näissä kuvissa, joten pitää kysyä mielipidettä uudestaan sitten vielä myöhemmin kunhan kuvauskänkkäränkkä on laantunut...

sunnuntai 1. huhtikuuta 2012

No nyt se on tehty!

Ensimmäinen napitushalkio nimittäin. Olikin ihan helppo tehdä, luulin vaikeammaksi. 
Paita on pojalle, samassa sarjassa leikattuja kuin nämä. Odotteli vain oikean värisiä neppejä, jotka sitten tilasin Sampsukasta 

Kankaassa on useampia virheitä. Kummipojalle tein joululahjaksi paidan, jonka sain juuri ja juuri leikattua virheettömistä osista ja meille sitten jäi tämä. Viivoja ja nyppyjä useammassa kohtaa, yritin saada ne takakappaleen ja hihojen puolelle. Lisäksi kuvio on vinossa. Mutta tähänpä olikin hyvä nyt tehdä kokeiluja, kuten tuo nappilista. Ja lisäksi jäämme jännityksellä odottamaan mitä paidalle tapahtuu pesuissa kun on leikattu vinosti, eli kuvion mukaan eikä lankasuoraan. Pahoin pelkään että on pilalla ensimmäisen pesun jälkeen, mutta katsotaan, katsotaan...

Nappilistassa kelta-valkoraidallinen trikoo, sieltä se kurkkii:

 
Kangas:  JNY, resori Royal-tuote
Kaava: Sulo, Ottobre 3/2010
Koko:122cm
Kaavamuutokset: Pääntiet (hieman avarampi ja kantattu)  +nappilista