sunnuntai 29. tammikuuta 2012

Matonkudetuhoajaiset

Tämä viikko on ollut käsitöiden suhteen hiljaista, epänormaalin hiljaista.
Mies on ollut työmatkalla ja itse olen ollut kuumeessa koko viikon. Viikko alkoi muutamalla huonolla yöllä ja kuumeiluni sekä pakkasten vuoksi lasten ulkoilutuskin jäi vähäksi ja hulinaa siis on riittänyt! Iltaisin saatuani lapset nukkumaan, ei ole jaksanut ajatella tekevänsä mitään muuta kuin mennä itsekkin nukkumaan. Mutta jotain pientä on kuitenkin pitänyt värkätä, ihan oman mielenterveyden vuoksi :-)
Matonkuteet ovat ylijäämiä tästä matosta.

 
Mallit: omasta päästä
Lanka: Kauhavan kangasaitan ontelokude, luonnonvalkoinen ja ruskea
Kulutus: yhteensä noin 1,2kg
Virkkuukoukku: 10mm
 
 
Tämäntapaisia pikkulaukkuja näin joulumessuilla. Tämä menee lapsille leikkeihin.
 
Pannunalusia...




Tämä isompi laukku pääsi lankakerien säilytyskoriksi:


Nyt on matonkuteet käytetty!

tiistai 24. tammikuuta 2012

Kaavalöytö

Viime vuoden tilasin SK-lehteä kokeeksi kun myyjä kehui sen muuttuneen. Koko vuonna tein vain yhden työn, virkatut korit, ko lehdestä. Nyt vasta jälkikäteen olen nähnyt muutamia kivoja kaavoja, jotka siis ovat menneet täysin ohi, mutta kun olen toisten tekeminä nähnyt, olen innostunut itsekin kokeilemaan.
Villakaaos -blogin Taru oli tehnyt tällaisen tunikan, minähän en ollut kyseistä mallia huomannut lehdessä ollenkaan!

Kivan näköinen kaava pääsi kokeiltavaksi pienin muokkauksin; pituudesta otin 10cm pois (ja edelleen pituus on sellainen, että tuo helmakaitale tulee takapuolen alapuolelle), helmakaitaleen tein lyhyempänä, laskokset jätin pääntieltä pois, pääntiekaitaletta en tehnyt ohjeen mukaan, vaan ihan suoran, kaksinkerroin taitettavan kaitaleen. Koko homman pystyi siis surauttamaan saumurilla, eli aika nopea oli tehdä.
Tykkäsin kyllä mallista, tämä on hyvä peruskaava, tulen varmasti käyttämään jatkossakin! Tästähän pystyy muokkaamaan vaikka minkälaista puseroa/tunikaa.

Kangas: Trikoo Eurokankaan palalaarista
Kaava: tunika, SK 09/2011
Koko: 38

lauantai 21. tammikuuta 2012

Raitoja, raitoja

Villapaita tytölle ei-niin-perinteisissä tyttöväreissä.


Tätä lankaa tuli viime keväänä hamstrattua alesta. Valkoista, mustaa ja vaalean turkoosia oli sen verran jäljellä, että uskalsi alkaa neulomaan villapaitaa. Etu- ja takakappaleen neuloin pyörönä kainaloihin asti, sitten huomasin, että valkoinen hupenee nyt liian vauhdilla, joten hihoihin piti muuttaa raidoitus erilaiseksi. Vähän tilkkuiluksi meni siis. Yläosakin olisi tullut yhtenä kappaleena, jos raidoitus olisi ollut samanlainen hihoissa. Nyt tein jokaisen kappaleen erikseen. Kappaleiden yhdistäminen ja lankojen päättely vei kauhean paljon aikaa, mutta sainpas vajutettua lankavarastoa!
Meinasin ensin otsikoida tämän "ei-niin-kaunis villapaita" mutta kun puin tämän tytölle päälle, se olikin ihan ok-hyvännäköinen. Napit tekee paljon! Ne valitsin sitten oikein tyttömäiset, nämä ihanat sydämet löytyi Nappi Kikasta.


Ohje: muokattu tästä
Lanka: Drops Baby Merino, valkoinen, musta ja vaalea turkoosi
Kulutus: 160g
Puikot: 3,5mm
Koko: noin 90cm
 
Kasvunvaraa on vielä!

perjantai 20. tammikuuta 2012

Mail Express -tunika

Uusimmassa Ottobressa oli yksi tunikamalli, jota oli kokeiltava. Minusta nuo kirjekuoripääntiet on kivoja, mutta en niitä ole harrastanut, koska ne tahtoo lörpsähtää käytössä. Tässä mallissa ne oli nerokkaasti ommeltu yhteen tuossa etukappaleen puolella, joten pysyy varmasti kuosissaan!
Jostain syystä kaikki alkoi vastustamaan tässä työssä, purkaa sai ihan urakalla, ja miksi nuo taskut on mulle niin vaikeita?! Siksipä tämän teko vei kaikkinensa ehkä viikon (!), välillä piti ottaa vähän etäisyyttä ja jatkaa taas päivän tai parin päästä.
Kaavaan en tehnyt nyt mitään muokkauksia, ilman leveyssaumanvaroja tein. Framilonia en taaskaan laittanut; olen kai aiemminkin jo maininnut (Dreamland), ettei me olla kavereita. Poimutin siis ihan perinteisellä tavalla. Etukappaleen nurjalle, taskun kohdalle laitoin tukikankaan. Ohjeessa sitä ei ollut, mutta en uskaltanut kokeilla poisjättämistä.


Kangas: JNY:n ruskea tähtitrikoo
Kaava: Mail Express -tunika, Ottobre 1/2012
Koko: 92cm


Tämä on lähempänä mekko- kuin tunikakokoa meidän neidille, mutta meneepä sitten pitempään!



perjantai 13. tammikuuta 2012

Lisää yöpukuja

Eli yökkäri-teemalla jatketaan edelleen, kun pulaa sopivista on ollut.


Neitiämme suuresti kiinnostanut panda-kangas pääsi nyt käyttöön. Kaavoja muokkasin vain sen verran, että paidan helmaan lisäsin pari senttiä pituutta, housuihin laitoin resorivyötärön ja hieman korotin vyötäröä.


Kangas: Panda-jersey Ikasyrin salaisesta paketista saatua (josta oli aiemmin puhetta täällä), 
musta interlock Kangastukusta
Kaava: Paita Night Owl, housut Stripy Legs; Ottobre 6/2009
Koko: 92cm


Tämä pingu-kangas taas on sellainen, joka miellytti ostohetkellä, mutta sitten en nähnyt sitä minään vaatteena. Kuosi on todella levoton, tarvitsisi hihoiksi jonkun yksivärisen, esim tuo pingun sininen voisi olla hyvä, mutta sellaista ei varastossa ollut. Niinpä siitä tuli yöpaita. Toivottavasti ei aiheuta levottomia unia/öitä :-)


Kangas: PinguParade Hanhelista, oranssi-valkoraitainen trikoo kierrätetty äitiystopista, 
oranssi resori Metsolasta
Kaava: Paita Night Owl, housut Stripy Legs; Ottobre 6/2009
Koko: 92cm

torstai 12. tammikuuta 2012

Vanhasta uutta

Vanha yöpuku on odottanut pienentämistä itselleni sopivammaksi jo jonkin aikaa ja nytpä se pienenikin sitten kerralla koon 92 unihaalariksi.


Haalarin kanssa tuli ajatusvirhe, kun leveydestä piti vähän ottaa pois ja kapenikin sitten vähän liikaa, eli aika tyköistuva on, mutta ei kuitenkaan onneksi liian tiukka. Muuten kaava oli hyvänkokoinen, pituus oli riittävä, jopa reilu. Nepparit oli ajatus laittaa koko matkalle, mutta tuo neiti on alkanut riisua itseään siihen malliin, että päädyinkin vain muutamaan neppiin. Kohdistusvaraa ei kankaassa ollut, sen verta tarkkaan piti lahkeiden leveys käyttää. Mutta yöpuvun tekemisessä on se kiva puoli, ettei kaiken tarvitse olla viimeisen päälle! Jos olisi ollut kyse päivävaatteesta, olisin purkanut neppihalkion vielä kerran ja hankkinut sopivamman väriset nepit ja resorin. Tuo oranssiin taittava punainen resori on pyörinyt tuolla muiden seassa koskemattomana, kun se on aina ollut väärän punainen.




Kangas: kierrätettyä
Kaava: Little Dumbo potkupuku, Ottobre 1/2011
Koko: 92cm
Neiti innostui poseeraamaan ja irvistelemään, joten laitetaanpa nyt näitä sovituskuvia useampia, kun niitä kerrankin on!



lauantai 7. tammikuuta 2012

Päiväpeitot lapsille

Jo syksyllä Ikean reissulla tarttui mukaan nämä kankaat, mutta ne jäivät kaappiin odottamaan valmistumista päiväpeitoiksi. Joulun alla pikkuneitimme 1v4kk päätti kiivetä pinnasängystä pois, joten siirsimme hänetkin kerrossänkyyn, joka hankittiin jo syksyllä, tätä tapahtumaa odotellessa. Isompi on nukkunut jo yläpetillä jonkin aikaa. Nyt siis kun kerrossänky saatiin kokonaan käyttöön ja pinnasänkykin purettua lasten huoneesta pois, sain intoa ommella nämä päiväpeitot.

Minä täällä alhaalla...


...ja ylhäällä!


Ja kuvissa siis se neiti, jota ei yleensä saa kuviin millään, siellä se pyöri sängyissä, yrittäessäni kuvata, nyt sitten koko ajan kun ei olisi tarvinnut... Tuo alasängyn laitahan on sitten ihan eriparia muutes, se saa siinä nyt varmistaa ettei tyttö tipahda unissaan. Ja portaistahan meidän piti tehdä irrotettavat, kun tuo rämäpää kiipeää sinnekkin hetkessä ja tuskin osaa tulla hallitusti alas.

Kankaat on tosiaan Ikeasta, taustatikki Eurokankaasta, näkyy vähän tässä:



Ja värithän meni sitten niin, että pojalle punainen ja tytölle vihreä. Olin ajatellut kyllä toisinpäin, mutta tyylitietoinen nelivuotiaamme ilmoitti topakasti, että tuo punainen on sitten minulle. Ok siis, onneksi tyttö ei vielä osaa näistä asioista sanoa juuta eikä jaata :-)

perjantai 6. tammikuuta 2012

Ja tytölle kans...

Siinä missä esikoinen jo valitsee vaatteensa ja esittää toiveita (vaatimuksia) vaatteistansa (kuten edellisessä postauksessa), tämä äiti on erittäin onnellinen siitä, että kuopukselle saa vielä tehdä äidin mielen mukaisia vaatteita. Vaikkakin, tämä alkaa olla jo siinä rajoilla onko liian äklöhempeä.



Samalla mallilla virkkasin siis tytöllekkin pipon. Näitä tulisi vaikka kuinka paljon, on niin nopea tehdä! Eli malli taas omasta päästä virkattu, sovitellen välillä. Ja fleecellä vuoritettu.

Malli: Oma
Lanka: Novita Kelo, purppura (kukat Novita Miami, luonnonvalkoinen ja pinkki)
Vuorin vaal.pun.microfleece Eurokankaan palalaarista
Virkkuukoukku: 8mm (kukat 4mm)
Kulutus: 69g (kukat 5g)
Koko: 48-50

torstai 5. tammikuuta 2012

Toiveiden mukainen pipo

Esikoinen toivoi pipoa juuri tästä langasta ja luistelukypärän alle tarvittiin pipo, joten pitihän se äitin tehdä.
Lanka on hyvin vaihtelevan paksuinen, välillä todella ohutta ja välillä taas paksua, joten pipokin on toisista kohdin aika ohut. Päätin siis vuorittaa sen fleecellä ettei tuule ihan suoraan läpi. Ja ei tämän langan tuntuma paljasta ihoa vasten ole kovin mukava, pojan sanoin "liian villainen", tarkoittaen kai että kutittaa.
Malli on ihan omasta päästä virkattu, päälaelta alkaen, joten kokoa pystyi hyvin säätämään virkkauksen edetessä.


Tähti on virkattu ohuesta heijastinlangasta kaksinkertaisena ja hyvin näyttää heijastavan, kuten kuvasta näkee! On muuten niin vaikea työstää tuo heijastinlanka, että tämä jäänee viimeiseksi heijastimeksi minkä tästä teen.

Tässä vielä kuva ilman salamaa:



Malli: Oma
Lanka: Novita Noki, turkoosi-liila
Vuorin ruskea fleece Kangastukusta
Virkkuukoukku: 5mm sekä 2mm (tähti)
Kulutus: 75g
Koko: 52-54

keskiviikko 4. tammikuuta 2012

Villapöksyt

Hyvää alkanutta vuotta!
Ja suuri ilo huomata saaneeni uusia lukijoita, tervetuloa!
Uuden vuoden lupauksia en yleensä sen kummemmin ole tehnyt, mutta nyt voisin luvata yrittää kovasti vajuttaa kangas- ja lankavarastojani ja olla ainakin alkuvuodesta tekemättä uusia hankintoja. Kunnes se vastustamaton kangas/lanka tulee vastaan :-)
Ja näistä pikkuneidin villapöksyistä lähtee tämä lupaus käyntiin.



Viime talvena neuloin molemmille lapsille Purosta housut, tällaiset kuin Nurjat-blogissa oli, tällä erinomaisella ohjeella. Vaikka en vakuuttunut Puron kestävyydestä, päätin kuitenkin käyttää varastoon jääneet langat. Riittävyyttä epäilin, joten resorit toista lankaa. Resorit laitoin nyt ihan käytännön syistä, lahkeet sujahtaa kenkien sisään helpommin ja vyötäröltäkin helpompi pukea ilman sidottavia nyörejä.
Tuollaisen hyörivänpyörivänkiukuttelevan yksivuotiaan pukemisessa on omat haasteensa muutenkin.

Puikkokoon valitsin nyt vähän pienemmän, jotta saisin tiiviimmän lopputuloksen, toivoen että tämä auttaisi housujen kestävyydessä. Toisaalta, nämä housut on todennäköisesti käytössä vain tämän talven, kun eiväthän ne ensi talvena enää mahdu.
Lankaa oli jäljellä vain yhtä väriä, kahdelta eri kerältä raidoitin. Tässä vasta näkee kuinka monta eri väriä ja sävyä tuohon lankakerään mahtuu!
Nämä on kyllä nopea ja helppo tehdä, tulee pyörönä kokonaan ilman saumoja. Haarakiilan tein nyt vähän erilaisen ja leveämpänä.


Ohje: löytyy siis täältä
Lanka: Novita Puro, Luumupuu sekä Drops Merino Extra Fine, vaaleanpunainen (resorit)
Kulutus: 111g
Puikot: 4,5mm ja 4mm (resorit)
Koko: noin 90cm


Tuohon sivupalkkiin ilmestyy muuten nyt lanka- ja kangaskulutusseuranta, jännä nähdä paljonko menee vuoden aikana.